Yhdistyksen säännöt
Hyväksytty yhdistyksen syyskokouksessa 19.10.2024
1 § Nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Oulun seudun ADHD-yhdistys ry. Yhdistyksen kotipaikka on Oulu ja toiminta-alue Pohjois-Pohjanmaan sekä Kainuun maakunnat. Yhdistys on yksikielinen ja sen pöytäkirjakieli on suomi.
2 § Tarkoitus
Yhdistyksen tarkoituksena on lisätä sekä levittää tietoa ADHD:sta sekä tukea ADHD-oireisia henkilöitä ja edistää ADHD-oireisten henkilöiden ja heidän läheistensä hyvinvointia ja toimintakykyä. Lisäksi yhdistyksen tarkoituksena on toimia näiden henkilöiden, heidän sukulaistensa ja ADHD:n kanssa ammattinsa vuoksi tekemisissä olevien ja muiden asiasta kiinnostuneiden yhdyssiteenä.
3 § Toiminta
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys
- tiedottaa ja valistaa ADHD-asioista
- tekee esityksiä ja anomuksia viranomaisille ja antaa lausuntoja toiminta-alaansa kuuluvista asioista
- harjoittaa ja tukee ADHD-oireisten henkilöiden sekä heidän perheidensä harrastus- ja kuntoutustoimintaa
- edistää ADHD-oireisten henkilöiden asemaa koskevaa tutkimusta
- toimii yhteistyössä verkostoissa jotka edistävät yhdistyksen tarkoitusta
- pyrkii tavoittamaan ADHD:stä kiinnostuneet eri tahot
- järjestää vertaistuki- ja kokemusasiantuntijatoimintaa
- pyrkii muilla samantapaisilla keinoilla saavuttamaan tarkoituksensa.
4 § Rahoitus
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi anoa avustuksia sekä julkisoikeudellisia määrärahoja, voi vastaanottaa lahjoituksia, testamentteja sekä muita vastaavia avustuksia ja voi järjestää luvanvaraisia rahankeräyksiä, arpajaisia ja muita vastaavia tapoja toimintansa tueksi. Yhdistys voi omistaa arvopapereita, kiinteistöjä tai muuta vastaavaa omaisuutta.
5 § Jäsenet
Yhdistyksen jäsenet ovat joko varsinaisia tai kannattavia jäseniä. Varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä yksityishenkilö ja kannattavaksi yksityishenkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, yritys tai säätiö jonka toiminta ja tarkoitusperät ovat sopusoinnussa yhdistyksen toiminnan kanssa. Jäseneksi hyväksymisestä päättää hallitus.
Jäsenet suorittavat jäsenmaksun, jonka suuruudesta määrää yhdistyksen syyskokous. Varsinaisten jäsenten ja kannatusjäsenten jäsenmaksut voivat olla erisuuruiset. Yhdistyksen kunniapuheenjohtajat ja kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksua. Jäsenellä on velvollisuus suorittaa yhdistykselle sen sääntöjen mukaan määräämät maksut.
Hallituksen esityksestä yhdistyksen kokous voi kutsua yhdistyksen kunniajäseneksi yhdistyksen tarkoituksen edistämisessä ansioituneita henkilöitä ja kunniapuheenjohtajiksi yhdistyksen puheenjohtajina ansiokkaasti toimineita henkilöitä. Kunniajäsenet ja kunniapuheenjohtajat ovat vapautettu yhdistyksen jäsenmaksusta. Kunniapuheenjohtajaksi voidaan kutsua vain yhdistyksen kokouksen yksimielisellä päätöksellä.
6 § Jäsenen eroaminen ja erottaminen
Yhdistyksestä eroamista varten vaaditaan yhdistyslaissa säädetty ilmoitus. Jäsensuhde lakkaa eroamisilmoituksen jättämishetkellä. Eroavan jäsenen on suoritettava erääntyneet jäsenmaksunsa.
Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyslain 14§ mukaisilla perusteilla. Erotetulla jäsenellä on oikeus tulla kuulluksi kolmenkymmenen päivän sisällä päätöksestä toimittamalla hallitukselle kirjallisen vastineen. Jos jäsen ei ole suorittanut erääntynyttä jäsenmaksuaan yhden (1) vuoden kuluessa sen erääntymisestä lukien, hallitus voi katsoa jäsenen eronneen yhdistyksestä.
7 § Päättävä ja toimeenpaneva elin
Yhdistyksen päättävä elin on yhdistyksen kokous. Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta, kevätkokouksen ja syyskokouksen. Näiden lisäksi voidaan pitää ylimääräinen yhdistyksen kokous, kun hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen jäsenistä vaatii sitä kirjallisesti ilmoittamaansa tarkoitusta varten.
Yhdistyksen toimeenpanevana elimenä toimii hallitus tai sen asettama työryhmä.
Yhdistyksen kokouksessa äänioikeutettuja ovat jäsenmaksuvelvoitteensa hoitaneet varsinaiset jäsenet.
8 § Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Yhdistyksen kevätkokous pidetään helmi-huhtikuun aikana ja syyskokous syys-marraskuun aikana yhdistyksen hallituksen määräämänä päivänä. Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle yhdistyksen hallitus.
Kutsu yhdistyksen kokouksiin on lähetettävä vähintään seitsemää (7) päivää ennen kokousta jokaiselle jäsenelle kirjallisesti tai sähköisesti tai ilmoittamalla yhdistyksen verkkosivuilla tai toiminta-alueella yleisesti leviävässä lehdessä.
Hallituksen niin päättäessä etäosallistuminen tai koko kokouksen pitäminen etäyhteydellä on mahdollista. Tästä mahdollisuudesta on ilmoitettava kokouskutsussa ja annettava ohjeet osallistumisesta.
9 § Varsinaiset kokoukset
Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- Edellisen vuoden toimintakertomus
- Edellisen vuoden tilinpäätös ja toiminnantarkastajan kertomus
- Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä tilivelvollisille
- Muut kokoukselle jätetyt asiat, jotka on esitelty kirjallisesti hallitukselle vähintään kahta kuukautta ennen kevätkokousta
- Muut kokouskutsussa mainitut asiat
Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- Seuraavan vuoden äsenmaksun suuruus
- Talousarvio ja toimintasuunnitelma
- Hallituksen puheenjohtajan, varsinaisten jäsenten ja varajäsenten valinta
- Toiminnantarkastajan ja varatoiminnantarkastajan valinta
- Muut kokoukselle jätetyt asiat, jotka on esitelty kirjallisesti hallitukselle vähintään kahta kuukautta ennen syyskokousta
- Muut kokouskutsussa mainitut asiat
Kevät- ja syyskokousten, samoin kuin ylimääräisen kokouksen, päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä, mikäli toisin ei vahvisteta näissä säännöissä. Äänten mennessä tasan ratkaisee arpa. Vaali tai äänestys suoritetaan suljettuina, mikäli joku äänioikeutettu kokouksen osanottaja sitä vaatii.
10 § Hallitus
Hallitukseen, joka yhdistyksen syyskokouksessa valitaan, kuuluvat puheenjohtaja sekä 2 – 8 varsinaista jäsentä. Varajäseniä valitaan 0-2. Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi.
Hallitukseen pyritään valitsemaan henkilöitä, joilla on yhdistyksen toimintaa tukevaa asiantuntijuutta ja kokemusta.
Sama henkilö voi toimia puheenjohtajana korkeintaan neljä (4) peräkkäistä vuotta. Mikäli hallituksen varsinainen jäsen luopuu jäsenyydestään tai erotetaan kesken kauden, voidaan täydennysvaali järjestää joko varsinaisessa tai ylimääräisessä yhdistyksen kokouksessa.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin ja rahastonhoitajan. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kuitenkin vähintään kaksi (2) kertaa vuodessa.
Hallitus on päätösvaltainen, kun läsnä on vähintään puolet hallituksen jäsenistä mukaanlukien puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja. Hallituksen päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa arpa.
Varajäsenillä on puhe- ja läsnäolo-oikeus hallituksen kokouksissa. Varajäsen toimii täysivaltaisena hallituksen jäsenenä siinä tapauksessa, että varsinainen jäsen on esteellinen tai muuten estynyt.
Hallituksen niin päättäessä etäosallistuminen tai koko kokouksen pitäminen etäyhteydellä on mahdollista. Tästä mahdollisuudesta on ilmoitettava kokouskutsussa ja annettava ohjeet osallistumisesta.
11 § Hallituksen tehtävät
Hallitus
- valvoo yhdistyksen etuja ja hoitaa sen juoksevia asioita, kutsuu koolle yhdistyksen kokoukset, valmistelee yhdistyksen kokouksissa käsiteltävät asiat sekä panee toimeen niissä tehdyt päätökset
- hoitaa yhdistyksen varoja ja antaa yhdistyksen kokoukselle vuosittain kertomuksen yhdistyksen toiminnasta
- hoitaa ylipäätään sellaiset asiat, joita yhdistyslain tai yhdistyksen sääntöjen mukaan ei tule ratkaista yhdistyksen kokouksissa
Yhdistys voi asettaa toimikuntia keskuudestaan tai ulkopuolelta. Toimikuntien tehtävistä päättää hallitus.
12 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen sääntömääräinen nimenkirjoitusoikeus on hallituksen puheenjohtajalla ja varapuheenjohtajalla yhdessä tai erikseen hallituksen keskuudestaan valitseman henkilön kanssa.
Pankki-, posti- ja muiden juoksevien asioiden hoitamista varten hallitus voi määrätä yhdistyksen toimihenkilön yksin kirjoittamaan yhdistyksen nimen.
13 § Tilikausi ja tilintarkastus
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilit ja toimintakertomus on jätettävä tilintarkastajille viimeistään kuukautta ennen kevätkokousta tarkastusta varten. Toiminnantarkastajan tulee antaa hallitukselle kirjallinen lausunto tileistä viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen kevätkokousta.
14 § Sääntöjen muuttaminen ja omaisuuden luovuttaminen
Sääntöjen muuttamista tai yhdistyksen omaisuuden pääosan luovuttamista koskevissa asioissa voidaan tehdä päätös vain, jos siitä on yhdistyksen kokouskutsussa etukäteen ilmoitettu ja sitä on yhdistyksen kokouksessa kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa (2/3) annetuista äänistä.
15 § Yhdistyksen purkaminen tai lakkauttaminen
Yhdistyksen purkamista koskevassa asiassa voidaan tehdä päätös vain, jos sitä on kahdessa peräkkäisessä yhdistyksen kokouksessa kannattanut vähintään kolme neljäsosaa (3/4) annetuista äänistä. Kokousten väliaika on oltava vähintään yksi (1) kuukausi.
Yhdistyksen purkautuessa tai lakkautettaessa ovat sen varat käytettävä yhdistyksen päämäärien mukaiseen tarkoitukseen purkamista päättäneen kokouksen päätöksen mukaisesti.
16 § Siirtymäsäännös
Nämä säännöt tulevat voimaan, kun ne on hyväksytty yhdistyksen kokouksessa.